27.03.2021, 12:02 399

Merhaba Sevgili Okurlar!

Merhaba Sevgili Okurlar,
Adım adım üniversite sınavı yaklaşırken, panik olan öğrencilerimizi gözlemleyeme başladım. Özellikle pandemi sürecinde eğitimden ciddi kopuşların olması sizleri etkilememeli. Bu durumu fırsat bilerek daha fazla ders çalışmaya zaman ayırmanız oldukça önemli. Konu öğrenme üzerinde fazla vakit kaybetmeyin. Bol bol hızlı tekrarlar yapın. Konuları daha çok soru üzerinde öğrenmeye çalışın, örnekler çözün. Çözümlü soruların, çözümlerini incelemeniz konuyu anlamanızda daha fazla yarar sağlayacaktır. Özellikle sözel ağırlıklı derslerde… 
“İyi de biz daha sınavın içeriğini bile doğru düzgün bilmiyoruz.” Diyenleriniz varsa hemen onu da açıklayayım sizlere. Sınavın genel adı YKS olarak adlandırılmıştır. Yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Bu sınav iki oturuma ayrılır. I. OTURUM: Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve II. OTURUM: Alan Yeterlilik Testi (AYT)’dir. Hep birlikte I. Oturumu inceleyelim.
I. OTURUM: Temel Yeterlilik Testi (TYT)
İlk olarak TYT oturumuna girilir. TYT, bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır. Testin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli problem çözme becerilerini ölçmektedir. Burada en önemli nokta yine okuduğunu anlama, anladığını analiz etme yeterliliğine dayalıdır. Sözel mantık, sayısal mantık ya da yeni nesil sorular olarak adlandırılan soruların çoğunluğu ile karşılaşacağınız yerdir TYT. Lise müfredatından gelen sorular, yoğunlukta 9. ve 10. Sınıf müfredatından olduğu dikkatleri çekiyor. Bu oturuma girmek tabi ki zorunlu. Tercih yapabilmek için de TYT’de en az 150 puan alma zorunluluğu bulunmaktadır. 150 puan altında kalanlar tercih yapamazken 180 puan (2020 için 170) ve üzeri alanlar ise lisans bölümlerini tercih edebileceklerdir. Buna ek olarak TYT’de 200 ve üstü puan alan bir öğrenci TYT puanı ile tercih yapmadığı takdirde iki yıl puanı geçerli sayılıyor. Yani sınava girmeden de bir sonraki sene bu puanı kullanarak tercih yapabilirler. Sınavın süresi ise 135 dakikadır.
TYT sınavında 40 Temel Matematik, 40 Temel Türkçe, 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji ayrıca 5 din, 5 felsefe, 5 tarih ve 5 coğrafya olmak üzere toplam 120 soru sorulacak.  
II. OTURUM: Alan Yeterlilik Testi (AYT)
Sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir. Adaylar TYT sonrasında AYT’ye girmek zorunda değildir. Fakat genel olarak 4 yıl eğitim veren üniversitelerin bölümleri TYT (%40) + AYT (%60) puan toplamları ile aldığı için bu sınava da girilmesi gerekmektedir. Sınavın süresi 180 dakikadır.
AYT sınavı TYT sınavından 1 gün sonra yapılmaktadır. AYT’de 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri, 40 Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ve 40 Sosyal Bilimleri 2 testi karşımıza çıkacak. Burada alanınıza göre testlerinizi tamamlayacaksınız.
III. OTURUM: Yabancı Dil Testi (YDT)
Burada lise okurken alanı Yabancı Dil olan adayların girdiği bölümdür. TYT sonrasında DİL puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adaylara yöneliktir. 80 sorudan oluşmaktadır. Sınava tercihe göre Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden herhangi biri tercih edilerek girilir. Sınavın süresi 120 dakikadır.

Gireceğimiz sınavı da tanıdığımıza göre artık kısaca kalan sürede neler yapmanızın size daha faydalı olacağından söz edip, ilerleyen günlerde bu konuyla ilgili daha detaylı bir yazımı da sizlerle paylaşacağım.
Haftada en az bir tane deneme sınavı çözüyor olmanızın vakti geldi. Sadece denemeyi çözüp doğru yanlışları kontrol edip bir kenara atmak tam anlamıyla doğru bir taktik olmayacaktır. “Peki ne yapmalıyım?” Deneme sınavlarınızın analizlerini yapmanız burada önem arz ediyor. Denemeyi bitirdikten hemen sonra doğru yanlış kontrolümüzü de sağladık. Şimdi geldik yanlış yaptığımız soruların çözümlerini incelemeye. İşte bu noktada soruları neden yanlış yaptığınızı araştırmanız gerekmektedir. Okuma hatanız olabilir, işlem hatanız olabilir, bilgi eksikliği ya da bilgi yanlışlığı olabilir. Sizi sizden daha iyi kimse tanımıyor. Yanlışlarınızın sebebini de en iyi sizler keşfedebilirsiniz.
Bu süreçte atacağınız her adım sizi hayalinize bir adım daha yaklaştıracak ya da uzaklaştıracak. Bu kadar çabalamışken neden şimdi vazgeçesin?

Yorumlar (4)
Lale 3 yıl önce
Teşekkürler :)
Serap 3 yıl önce
Teşekkürler hocam, faydalı bir yazı olmuş.
Özgül 3 yıl önce
Çok faydalı bir yazı teşekkürler
Cansu 3 yıl önce
Bu güzel ve açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim
12
az bulutlu