06.04.2021, 17:09 3231

Eğitimde Güncel Kalabilmek İçin Web 2.0 Araçları

Öğretmen; öğrencilerinin her birini farklı bir birey olarak kabul eder, süreç içerisinde bu bireylerin eğitimsel anlamda neye ihtiyaçları olduğunu ve bu ihtiyaçları nasıl karşılacağını organize eder. Temelde bu süreçte öğrencinin en önemli ihtiyacı bilgidir. Günümüzde artık teknolojinin ilerlemesiyle bilgi kolay ulaşılabilir, derinlemesine araştırılabilir boyuttadır. Peki, teknoloji öğretmenin yerini mi almıştır? Elbette hayır. Teknoloji; öğrencinin ve öğretmenin işini kolaylaştırmış, zaman ve mekân kısıtlaması yaşatmadan iletişimde kalmalarını sağlamıştır. Öğretmenin yalnızca bilgiyi aktardığı ve aktif olduğu dönem sona ermiş, öğrenci bilgiyi yapılandırırken ona kendini tanıtma, yeteneğinin farkına varma, bilgiyi kullanabilme rehberliği yapma dönemi başlamıştır.

Teknolojinin eğitime dâhil edilmesi ile özellikle derslerde kullanılan web2 araçları, zor konulara karşı ön yargıyı kırdığı gibi, öğrencide merak fitilini ateşler, motivasyonunu arttırır, öğrenciyi hem farklılaştırır hem işbirliği yönüyle bütünleştirir, sorumluluk alma ve seçim yapma gibi öz becerileri destekler. Sürecin içinde çocuk zamanın nasıl geçtiğini anlamazken, attığı adımlar onu motivasyonunu artırır ve kendi hızında kontrollü ilerlemeyi sağlar. Öğretmen ise öğrenme sürecini keyifli hale getirdiği gibi aynı zamanda güncel kalır, çağı yakalar, öğrencilerle birçok konuda iletişimini artırır.

Pandemi süreci teknolojiye ihtiyacımızı gün yüzüne çıkarırken, bu süreçten en başarılı çıkanlar biz öğretmenler olduk. Hızlı bir güncelleme ile hem profesyonel öğrenenler olduk hem de süreci öğrenciler için organize ettik. Derse gelmeden önce izlemeleri için verdiğimiz videolarla konuya dikkatlerini çekerek veya farkındalık yaratarak, ders sırasında arkadaşları ile konuyu tartıştırarak, kendi sunumlarını hazırlatarak hem sürecin içinde onları aktif tuttuk hem de ekrana bağlı eğitimimizi keyifli birer keşfetme sürecine dönüştürdük. Bir eğitimde duyduğum ünlü düşünür Plutarch’ın ‘Zihin doldurulması gereken bir kazan değil, tutuşturulması gereken bir ateştir.’ sözü; öğretmen olarak misyonumuzu tanımlarken, teknoloji ise bu süreçte en güçlü yol arkadaşımız olduğunu, öğrenci kazanımlarını olumlu anlamda değiştirmesi ile gösterdi. Keyifle kullandığım ve farklı branşlardaki arkadaşlarımla favorimiz olan Web 2.0 araçlarını sizin için sıraladım. Eklemek istedikleriniz veya kullandıklarınız ile ilgili yorumlarınız olursa paylaşmanız beni memnun eder.

Geogebra: Çizim için kullanabileceğiniz gibi, içerisinde tüm seviyelerde matematik etkinlikleri de bulabilirsiniz

Popplet, Creately, Bubbl.us, Mindomo, Goconqr, Pearltrees, MindMeister: Zihin haritası oluşturarak veya öğrencilerinize oluşturtarak öğrenmeyi kalıcı ve keyifli hale getirirken, fotoğrafik hafızası güçlü olan çocukların öğrenmesini de kolaylaştırabilirsiniz. Özellikle matematik tekrar notlarında, konuyu bir bütün olarak vermede ve onları organize etmede çok kullanışlı programlar. Ayrıca hazırlayacağınız içeriği kategorize etmekte harikalar.

Kahoot, Blooket, Quizizz, Quizlet, Wooclap, Socrative: Öğrenmeyi keyifli hale getirirken, ölçme -değerlendirme sürecinde gerek kendi hazırladığınız, gerekse örnek çalışmalarla testler yarışmalar düzenleyebilirsiniz

Polleverywhere, Answergarden, Mentimeter: Derslerin veya sunumların sonunda hazırlayacağınız 3 soruluk bir anket hedefinize ne derece yaklaştığınızı özetleyecektir.

Mathspace, Mathsonline, IllustrativeMathematics, Youcubed: Özellikle MYP programı yürütülen sınıflar için harika paylaşımlar bulabilirsiniz.

Weebly, Edublogs: Kendi sayfanızı kurabilirsiniz, öğrenciler ile buluşma noktanızı oluşturabilirsiniz. Diğer web2 araçlarında yaptığınız içerikleri de sayfanızda yayınlayabilirsiniz.

Apple Classroom, Google Classroom, Edmodo, Remind, Seesaw: Yaratacağınız sınıf ortamı ile hem öğrenme sürecini daha kolaylaştırabilir hem de velilerinizle paylaşım ve iletişim içinde olabilirsiniz.

Wheel of names: Belki de en keyif aldığım program diyebilirim. Hoca bana taktı efsanesini tarihe gömen öğrencileri seçmede kullanabileceğiniz çarkıfelek :)

Powtoon, Animoto, Flixpress: Animasyonlu ders notları sunumlar hazırlamak, vereceğiniz görevler ve seçeceğiniz sesler ile öğrencilerin çok ilgisini çekiyor

Educreations, Edcanvas, Edpuzzle, Classhook: Örnek sunumlar hazırlayabilir, seçeceğiniz videoları sunumlarınıza kolayca ekleyebilirsiniz, kayıt olun inceleyin vazgeçemeyeceksiniz

Plickers: Uzun yıllar kullandığım, özellikle ders sonunda değerlendirme için seçilebilecek, soru çözmeyi eğlenceli hale getiren sınıf dinamiği yaratan bir program

Stormboard, Tricider, Padlet: İster sınıf ortamı oluşturun, ister sunumlarınızı kategorilendirin, ders içerikleri paylaşın

Penzu, Canva: Harika içerikler, ders sunumları, görsellerle desteklenmiş yazılar hazırlayabilirsiniz.
Thinglink: Arttırılmış gerçeklik tecrübeleri, sunumlar, konu anlatım tahtaları, videoları incelediğinizde çok güzel bir içerik kütüphanesi bulabilir veya kendiniz oluşturabilirsiniz.

Capzles: Öğretmenlerin sınıf ortamı yaratabileceği, öğrencilerin harika içerikler yaratabileceği, bunları saklayabileceği kullanışlı bir platform.

KialoEdu: Eleştirel düşünme becerileri için tasarlanmış ücretsiz bir platform.

LegendsofLearning: Matematik ve Fen bilimleri oyun simülasyonları bulabilirsiniz.

Yorumlar (8)
Gamze Erdoğan 3 yıl önce
Verdiğiniz bilgiler çok kıymetli özellikle online eğitimin artık daha etkili olduğu ve teknolojinin hayatımızda ve eğitimde aldığı yeri düşünecek olursak öğretmenlerin işine yarıyacak bu önemli bilgiler için teşekkürler hocam
Merve Öztaş 3 yıl önce
Ellerinize sağlık hocam
Arzu Koç 3 yıl önce
Çok güzel bir yaklaşım, teşekkürler
Tarihe gömülüsün artık zeki ama çalışmıyor klişesi. Her çocuk ayrı dünya ve doğru çalışma tekniği için rehberliğiniz çok faydalı olacaktır.
Zeynep YALI 3 yıl önce
Online eğitimin değer kazandığı şu dönemde Web 2.0 araçlarının kullanılmasının öneminin çok büyük olduğunu düşünüyorum. Siz de çok güzel açıklamış ve anlatmışsınız. Ağzınıza sağlık hocam
İrem Orğun 3 yıl önce
Online eğitimin hayatımızda yer almasıyla çok daha işimize yarıcak bilgiler.Makaleniz için teşekkür ederim. Devamını dört gözle bekliyorum.
Ömer Bayram AYKAL 3 yıl önce
gerçekten çok değerli bilgilerin yer aldığı bir yazı olmuş.. umarım öğretmenlerimiz bu yönde kendilerini geliştirip bununla daha başarılı bireyler yetiştir.. öğrencilerin web 2.0 araçları ile daha çok derse iştiyakının da artacağı hiç şüphesiz bir gerçek. .
yazılarınızın devamını bekliyoruz sayın hocam
Hocam harika bir yazı olmuş çok teşekkürler 3 yıl önce
Betül
yyyy 3 yıl önce
tesekkürler güzel insan
12
az bulutlu