08.04.2021, 22:51 289

2020 DHBT SINAVINA DOĞRU

Evet sayın hocalarım, hepimizin bildiği üzere DHBT sınavına çok az bir süre kaldı.

Ve artık geri sayım başladı. Muhakkak ki süre daraldıkça ve sınav yaklaştıkça hemen hemen bütün arkadaşlarda kaygının artığını görüyoruz ve daha çok stres yapıldığı yorumları gelmektedir.

Açıkçası bu süreçte bütün herkesin sizin gibi olduğunu unutmayın aynı kaygıyı aynı stresi sınava giren birçok rakibiniz yaşamaktadır. Bu nedenle de bu süreçte yalnız değilsiniz. Ancak kaygılarınızı ve stresinizi kontrol altına alıp daha çok son çalışmalarınızı yapmanız daha yararlı olacaktır. Şuan hiçbir şey bilmiyor, hiç çalışmamış ya da çalıştığınız hiçbir şey aklınıza gelmiyor gibi de hissedebilirsiniz. Bu da gayet normal bir süreçtir.

Allah'ın izniyle sınava girdiğiniz zaman bütün bilgileriniz aklınıza gelecektir. Biraz önce değindiğimiz gibi hemen hemen rakiplerinizin çoğu bu duyguya kapılmaktadır. Bu nedenle rahat olup sadece odaklanıp son çalışmalarınızı ve tekrarlarınızı yaptıktan sonra gerisini Allah'a bırakarak, hakkınızda hayırlısını temenni ederek sınava rahat bir şekilde girelim inşallah.

Geçmiş sınav sorularına bakacak olursak, ÖSYM'nin bazı soruları çok detaya girmeden sorduğunu, bazı soruları da detaya inerek sorduğunu görmekteyiz.

Bana göre DHBT sınavı açıkçası biraz daha bilginin ön planda olduğu ve bilginin yorumlanarak sorulduğu bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır.

DHBT1 ve DHBT2 şeklinde olmaktadır.

DHBT1 Soru dağılımına bakacak olursak; İslam inanç esaslarından 4 soru, İslam ibadet esaslarından 5 soru, İslam ahlak esaslarından 3 soru, Siyer den 4 soru, Kur an bilgisinden 4 soru şeklinde sorulmaktadır.

DHBT2 de ise Hadis 3 soru, fıkıh 4 soru, Tefsir 3 soru, Kelam 3 soru, İslam tarihi 3 soru, mezhepler “dinler” tarihi 3 soru, Hitabet 2 soru şeklinde gelmektedir.

Bu soru dağılımları 2014, 2016 ve 2018 DHBT sınavları baza alınarak belirlenmiştir. Aslında konulara hakim olduktan sonra sınavda soru kaçırmaya biliriz.

2018 yılında sorulan sorulara baktığımızda eğer konuları bitirdiyseniz ve pratikler yaptıysanız aslında çok da yapılabilecek bir sınav olduğunu göstermekteyiz. Acaba sınavda ne çıkacak hangi sorular çıkacak kaygılarını bir kenara bırakarak, aslında sınav müfredatının belirli olduğunu, konulara hakim olduktan sonra bu konular içersin den soru geldiğini bilerek, kaygı düzeyimizi düşürerek sınava hazır bir şekilde girelim inşallah.

Unutmayalım ki başarı insanın çabasına bağlıdır. İnşallah emek veren tüm hocalarımızın emekleri karşılık bulur. Şuanda sınava kalan son günleri kaygı düzeyimizi düşürerek verimli geçirmeye bakalım ve gerisini Cenabı Hakk'a bırakalım tüm hocalarımın hakkında hayırlısı olsun diyerek herkese iyi çalışmalar ve başarılar diliyorum…

Yorumlar (0)
12
az bulutlu